Elk gebit is anders

  • door

We zouden allemaal tweemaal daags onze tanden moeten poetsen voor twee minuten. Het is belangrijk om deze richtlijn zoveel mogelijk aan te houden. Ook is het belangrijk om dagelijks te flossen. Per dag zie je misschien geen verschil, maar als je dit structureel doet, zou de gezondheid van je gebit in orde moeten zijn. Maar is dit eigenlijk wel zo? Elk gebit is toch anders?

Witte tanden

Een mooie rij witte tanden is iets waar we allemaal naar streven. Voor de een is dit haalbaar zonder al te veel hulp, voor anderen is dit wat lastiger. Verschillende onderzoeken laten zien dat de staat van het gebit maar voor een klein deel afhangt van onze genen. Dit is goed nieuws! De staat van je tanden hangt vooral af van de gewoontes die je hebt en je levensstijl. De meeste kwaaltjes kunnen dus gewoon verholpen worden. Het is daarbij belangrijk om regelmatig de staat van je gebit te controleren. Dit kan blijvende schade voorkomen.

Goed poetsen

Tandenpoetsen kunnen we allemaal. Maar het is vooral belangrijk om goed te reinigen tussen onze tanden. Voor een grondige reiniging zijn TePe ragers een goede optie. Je hebt ze misschien de laatste tijd wel vaker voorbij zien komen bij de drogist. De interdentale ragers bestaan uit een handvat van plastic, daaraan is een ijzeren staafje bevestigd. Het ijzeren staafje heeft veel kleine zachte haartjes. Omdat de ragers wat groter zijn van formaat, kunnen ruimtes in de mond beter gereinigd worden. Volgens onderzoek is het gebruik van deze ragers veel effectiever ten opzichte van flosdraad. Flosdraad is vaak zo dun, dat het grotere holtes in de mond niet goed reinigt. TePe ragers zijn te verkrijgen zijn in verschillende soorten en maten. Er zijn ook ragers die speciaal ontwikkeld zijn om goed te kunnen reinigen achter in de mond. Je kunt het beste navraag doen bij de tandarts over de maat van de interdentaal rager die het beste past bij jouw gebit, anders kun je blijvende schade aanrichten.